Tuesday, April 12, 2016

Resepi Kek Lapis Cheese

Resepi Kek Lapis Cheese

Bahan-bahan :

  • 20 keping biskut marie ikut perisa apa yang anda suka (original/chocolate/coffe)
  • 1 cawan susu segar
  • 250g cream cheese
  • 100g whipping cream non-dairy
  • 3 sudu besar gula castor
  • 1 sudu besar gelatin halal
  • 50 ml air panas

Cara Membuatnya:
  • Putar cream cheese dgn gula hingga kembang. Dalam bekas yang berlainan putar whipping creamhingga kental. Campurkan kedua-duanya dan gaulkan bersama dengan spatula.
  • Cairkan gelatin dgn air panas. Bila telah hancur tapis dan masukkan dalam adunan tadi. Kacau hingga rata dan sebati.
  • Sediakan bekas/loyang dengan dilapik dengan aluminium foil atau kertas minyak keseluruhannya agar mudah ditarik keluar bila keras nanti.
  • Panaskan susu seketika kemudian angkat. Celupkan biskut marie sekejap jgn sampai lembik.
  • Lapiskan satu persatu dengan adunan cream cheese tadi sehingga habis.
  • Bekukan dalam 1-2 jam dalam peti ais. Bila keras bolehlah makan
sumber resepi & gambar

No comments:
Write comments