Resepi Kek Lapis Cheese
Bahan-bahan :
- 20 keping biskut marie ikut perisa apa yang anda suka (original/chocolate/coffe)
- 1 cawan susu segar
- 250g cream cheese
- 100g whipping cream non-dairy
- 3 sudu besar gula castor
- 1 sudu besar gelatin halal
- 50 ml air panas
Cara Membuatnya:
- Putar cream cheese dgn gula hingga kembang. Dalam bekas yang berlainan putar whipping creamhingga kental. Campurkan kedua-duanya dan gaulkan bersama dengan spatula.
- Cairkan gelatin dgn air panas. Bila telah hancur tapis dan masukkan dalam adunan tadi. Kacau hingga rata dan sebati.
- Sediakan bekas/loyang dengan dilapik dengan aluminium foil atau kertas minyak keseluruhannya agar mudah ditarik keluar bila keras nanti.
- Panaskan susu seketika kemudian angkat. Celupkan biskut marie sekejap jgn sampai lembik.
- Lapiskan satu persatu dengan adunan cream cheese tadi sehingga habis.
- Bekukan dalam 1-2 jam dalam peti ais. Bila keras bolehlah makan
No comments:
Write comments