Resepi Apam Manis India Style
Bahan-Bahan
- 3 cwn beras - cuci bersih )
- 4 1/2 genggam nasi baru masak - sejukkan dulu) rendam selama 6 jam
- 1 1/2 genggam sagu biji )
- 4 1/2 camb tepung beras
- 750ml air
- 3 camt yis kering - bancuh dengan sedikit air
- 350ml santan (RM1.00 @ 1/2 bj kelapa parut-ambil santan)
- 1 1/2 cwn gula (ikut rasa)
- Garam
- 1 bj telur - pukul
- Rendaman beras tadi hendaklah ditapis dan masukkan air serta tepung beras. Kemudian kisar halus dan ditapis(jangan guna penapis santan, boleh juga guna pengayak tepung sebab nakkan tepung yg sehalusnya) ke dalam besen besar.
- Masukkan yis, kacau rata dan peram lagi. Tutup dengan tudung periuk.
- 3. ESOK PAGI masukkan santan, gula, garam dan telur. Kacau sebati. Adunan agak pekat spt roti jala.
- Biarkan 1/2 jam.
- Panaskan kuali (seeloknya guna kuali non-stick atau kuali yg selalu guna dan dah tak melekat lagi. Sapu sedikit minyak (macam buat kuih ketayap), bubuh sesenduk adunan dan lenggang sedikit je. Tutup dengan tudung periuk. Dengan sendirinya kelihatan gelembung di tengah-tengahnya.
- Apabila di bahagian tepinya garing, bolehlah diangkat.
sumber respi
No comments:
Write comments