Tuesday, April 12, 2016

Cara Kek German Blackforest


Kek German Blackforest

BAHAN KEK

BAHAN A

300g tepung optima
300g telur
60g air
1 sudu besar vanilla

BAHAN B

60g minyak jagung/masak

Cara membuatnya

Pukul A sampai betul-betul kembang, gebu, pekat dan putih menggunakan mixer dengan speed tinggi dalam lebih kurang 20 minit

Bila telah kembang dan gebu perlahankan speed, masukkan minyak perlahan-lahan. Kacau sebati dalam 3 minit.

Masukan ke dalam Loyang 9 inci yang telah di sapu dengan butter dan diletakan kertas minyak.

Sebelum itu panaskan oven

Bakar pada suhu 170 degree selama 40minit (bergantung pada oven pembakar).

Nak tahu dah masak, cucuk dengan lidi pastikan tidak ada yang melekit pada lidi

Setelah kek masak , terus keluarkan dari loyang. Jangan biarkan kek sponge sejuk dalam loyang kerana kek akan mengecut.

MOUSSE

300g whipping cream ( non dairy)
150g dark chocolate - yang dicairkan menggunakan kaedah double boil
* cara: putar whipping cream sehingga kembang dan kental. kemudian masukan dark chocolate yang telah dicairkan

TOPPING

350g whipping cream ( non dairy)
100g dark chocolate - yang dicairkan menggunakan kaedah double boil
* cara: putar whipping cream sehingga kembang dan kental. kemudian masukan dark chocolate yang telah dicairkan

Cara-cara Menghias

  • Potong kek kepada 3 bahagian, letak setiap lapisan kek lapisan atas papan kek.
  • Sapukan mouses chocolate pada lapisan kek yang pertama.
  • Selepas itu letakan pitted cherrie
  • Untuk lapisan kedua, ulang proses yang sama setelah siap sapukan toping yang telah dibuat.
  • Hias ikut kreativiti sendiri...
  • Hiaskan dengan coklat parut. Selamat Mencuba

sumber resepi

No comments:
Write comments