Tuesday, April 5, 2016

Cara Buat Roti Manis

Resepi Roti Manis versi UsuNor,

Bahan-Bahan:

  • 1 kg Tepong gandum,
  • *3 sudu yis kering + 3 sudu gula + air suam
  • + bhn bertanda * dan biarkn yis naik @ kembang
  • 3 sudu majerin
  • 3 sudu shortening
  • 1 biji telur
  • 1/2 cwn susu cair ( kalau ada)

Cara Membuatnya:
  1. Satukan tpg + marjerin + shortening + telur hingga mjd berderai, kemudian masukkan yis yg tlh mengembang, uli hingga tak melekat di tangan, sukatan air ikut pd adunan, sy agak² jer. Adunan jgn terlalu keras dan jgn terlalu lembik. Uli adunan hingga btl² sebati dan elastik.
  2. Kemudian biarkn adunan hingga naik sekali ganda.
  3. Bila doh dah mengembang, bolehlah dicanai utk buat roti manis ikut kreativiti msg². Sy mlm td boleh buat roti manis dan donut. Donut sy tak sempat nk ambik gbr td.
  4. Slps dicanai ikut citarasa msg², biarkn dulu hingga roti naik kembang barulah dibakar. Opps lupa, sblm bkr , renjiskn roti tu dgn susu cair, kalau xde susu cair renjis ke dgn air biasa , dah tu tabur gula dan parutkn cheddar cheese kt atasnya, bakar dlm oven dgn api atas bwh. Pastikan oven dipanaskn dahulu sblm masukkan roti dlm oven tu yer.
  5. Sekian. Itu shj. Slmt mencuba rotyi manis berkeju yg gebu lembut versi UsuNor
 Sumber Resepi: Kiriman Usu Nor dari Group Masak Apa Hari Ni (MAHN)

No comments:
Write comments