Resepi Roti Manis versi UsuNor,
Bahan-Bahan:
- 1 kg Tepong gandum,
- *3 sudu yis kering + 3 sudu gula + air suam
- + bhn bertanda * dan biarkn yis naik @ kembang
- 3 sudu majerin
- 3 sudu shortening
- 1 biji telur
- 1/2 cwn susu cair ( kalau ada)
Cara Membuatnya:
- Satukan tpg + marjerin + shortening + telur hingga mjd berderai, kemudian masukkan yis yg tlh mengembang, uli hingga tak melekat di tangan, sukatan air ikut pd adunan, sy agak² jer. Adunan jgn terlalu keras dan jgn terlalu lembik. Uli adunan hingga btl² sebati dan elastik.
- Kemudian biarkn adunan hingga naik sekali ganda.
- Bila doh dah mengembang, bolehlah dicanai utk buat roti manis ikut kreativiti msg². Sy mlm td boleh buat roti manis dan donut. Donut sy tak sempat nk ambik gbr td.
- Slps dicanai ikut citarasa msg², biarkn dulu hingga roti naik kembang barulah dibakar. Opps lupa, sblm bkr , renjiskn roti tu dgn susu cair, kalau xde susu cair renjis ke dgn air biasa , dah tu tabur gula dan parutkn cheddar cheese kt atasnya, bakar dlm oven dgn api atas bwh. Pastikan oven dipanaskn dahulu sblm masukkan roti dlm oven tu yer.
- Sekian. Itu shj. Slmt mencuba rotyi manis berkeju yg gebu lembut versi UsuNor
No comments:
Write comments