Resepi Kuih talam Tokyo.
Ramuan Bahagian Bawah
1 cawan sagu rendam sekejap
1 paket kecil suun (pun rendam jugak dan gunting sikit)
1 cawan kelapa putih
1 kotak kecil santan kara
1/2 cawan air
1/2 sudu besar garam (bawah ni kena masin sikit)
Gaul semua
Ramuan Bahagian Atas
20 ke 25 helai daun pandan di blender dengan 2 1/2 cawan santan dan perah atau tapis
(Boleh juga guna 2 kotak kecil santan kara tambah air 1 cawan)
4 biji telur
1 cawan gula
6 sudu besar tepung gandum
1 sudu tepung jagung
1 sudu tepung kastard
Blend lagi skali
Kukus ramuan bahgaian bawah dahulu dalam 10 ke 15 minit...kemuadian baru kukus yang atas...berapa lama tu ikut jenis kukus masing. Kalau buat tebal kena lama sikit
Kuih kukus ni kena tuggu sejuk betul-betul baru keluarkan dari loyang...kalau tak nanti dia pecah..loyang tu lumur minyak...supaya senang nak keluarkan nanti..
Resepi Asal dari Siti Fatimah
Sunday, February 19, 2017
Resepi Kuih Talam Tokyo
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Write comments