Resepi Cucur udang (10 biji saiz besar)
- 2 cawan tepung gandum
- 1 1/3 cawan air suam
- 1 sudu kecil yis
- 1 sudu kecil gula
- Segenggam udang geragau
- Sedikit garam/secukup rasa
- 1/2 sudu kecil Baking powder
- 1 biji telur
- Pewarna kuning/kunyit serbuk
- Bawang hiris
- Daun kucai
- Tauge
- 10-12 ekor Udang... dibersihkan dan dikeringkan dgn tisu
Cara Penyediaan
- Campur semua bahan di atas kecuali sayur-sayur.
- Perap setengah jam/sejam
- Tambah Sayur dan kacau hingga sebati
- Panaskan minyak dan masukkan senduk dalam minyak panas
- Angkat senduk dan masukkan adunan dan letak udang serta masukkan semula dalam minyak panas...
- Biarkan sekejap n goyang2 senduk n cucur akan terkeluar sendiri senduk
- Goreng sehingga warna keperangan/coklat
- Boleh dicicah dengan sos Thai
No comments:
Write comments