- Rebus seekor ayam potong 4 bahagian lagi senang ( rebus dalam 15 minit kemudian angkat)
- Masukkan sedikit MSG
- (air rebusan ayam simpan sedikit untuk nasi & teruskan untuk buat sup)
- Lepas kering baru lumurkan kicap dan sos tiram
- Goreng
- Beras 3 cawan (cuci dan toskan)
- Air rebusan ayam 4 cawan
- Halia,bawang putih &serai tumis dengan butter biar kekuningan
- Sedikit chicken stok & garam
- Masak (Masukkan dalam rice cooker )
- Air rebusan ayam tadi masukkan bahan dibawah
- Sup bunjut
- Halia
- Bawang Putih
- Daun Sup
- Sedikit garam & gula
- Balance kicap yang perap ayam tadi jangan buang ye boleh guna untuk kicap nasi ayam kita
- Kicap lemak manis
- Masak dengan 3 sudu air( dalam 3 minit)
- Sedikit garam
- Lada merah 4tgkai
- Bawang Putih 2 ulas
- 3 sudu cuka
- 3 sudu gula
- Sedikit garam
- Blend semua bahan ini.
- Kemudian masak dalam 5 mnit, tabur sedikit daun ketumbar
Kredit Resepi: Kiriman asal dari Tengku Zaharah dari Group Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
No comments:
Write comments