Friday, February 16, 2018

Kek Pandan Lapis Kukus

 




Pandan layer Kek kukus Mr.Melting ( Kek Pandan Lapis Kukus)

Kek Guna Blender.

Resepi Kek
  • - 2 Cawan Tepung Naek Sendiri
  • - 6 Biji Telur *
  • - 1 Cawan Gula *
  • - 1/2 Cawan Susu Cair/ Susu Fresh *
  • - 1/2 Cawan Minyak Jagung *
  • - 1 sudu kecil Pandan Emulko *
  • - 1 sudu kecil pewarna hijau *
  • - 1 Sudu Kecik Esen Vanila *

Cara-Cara

1- Blender semua bahan bertanda *.

Masukkan dalam 1 bekas

2- Ayak tepung ke dalam adunan yang diblender tadi dan kacau rata.

Masuk adunan Kedalam loyang Size 8 Kukus sehingga masak * cucuk garfu kalau tak melekat dah masak

Resepi Kastard
  • - 1000 ml Air + 200Gram Santan ( Sekotak kecik Santan Kara + Air)
  • - 100 gram Tepung Haw Kwee (Warna Hijau)
  • - 13 gram Serbuk agar2
  • -120ml air pandan (4 Helai Daun Pandan + 120ml air Blend Tapis)
  • - 200 gram Gula
  • - Pandan emulco 1 sudu kecik
  • - Pewarna hijau 1 sudu kecik
  • - Secubit garam

Cara-Cara

-Campurkan semua bahan dan kacau atas api kecik hingga likat.

Untuk Membuat Lapisan Kek Pandan

Gunakan Loyang yg lebih besar dri kek atau potong sedikit tepi2 kek tu. Tuang 1/3 adunan kastard ke dalam loyang dan ratakan. Kemudian letakkan 1 lapis kek di atas kastard tadi dan ditekan tekan sedikit.

Tuang lagi 1/3 kastard di atas kek. Kemudian lapiskan dengan sekeping lagi kek. Ratakan biar memenuhi bahagian yang kosong di sekeliling loyang. Lapiskan lagi dengan kek dan kemudian kastard dan di akhiri dengan kek. Isi ruang ruang tepi kek dengan lebihan kastard.

masukkan dalam peti lebih kurang 1 jam. Keluarkan kek dari acuan dan salut dgn kelapa kering, jika suka.

Selamat Mencuba :)

Resepi ini disediakan oleh Muhammad Kairul dari Masaka Apa Hari Ni

No comments:
Write comments